Další místem, kde se hrála řada turnajů, byl Starý Smokovec.

Nechme opět se souhlasem jeho samého mluvit článek Eda Veleckého, který doplním fotografiemi, pořadím v některých turnajích a dodatečnými poznámkami.

Možno bude prekvapením pre mnohých, ak piešťanská súťaž nie je jedinou kvalitnou medzinárodnou súťažou organizovanou v tom čase na Slovensku.

1933

Ono sa totiž začal v roku 1933 hrať aj tzv. Tatranský pohár, ktorý bol možno ešte významnejší ako piešťanská súťaž, lebo sa od istého času spojil s majstrovstvami Československa. Súťaž sa hrávala v Starom Smokovci, v hoteli Grand, čiže opäť sa súťaž hrala na skvelom mieste, ktorým bol asi najznámejší tatranský hotel tých čias, hostiteľ mnohých osobností kultúrneho, športového či kráľovského pôvodu. Sú známi aj organizátori tohto podujatia, Zahler Ernest (predseda čs. zväzu) a Kuffler Albert (bratislavský podpredseda čs. zväzu). Žiaľ výsledky prvého ročníka (ak bol prvým, čo nie je celkom isté) nie sú známe mimo toho, že súťaž vyhralo oficiálne družstvo maďarského bridžového zväzu OMBC.
To však neplatí o ďalších ročníkoch.

1934

V roku 1934 sa súťaž hrala vo februári, pričom súťažiacim sa ponúkli aj dobré finančné podmienky, výborné počasie a množstvo snehu. Zäčastnilo sa celkom 19 čs družstiev a 2 maďarské vrátane obhajcu titulu OMBC z minulého roku. Do deväťčlenného finále postúpil obhajca a osem čs družstiev: tri brnenské, dve košické,Praha, Bratislava a Mor. Ostrava.

Prager Tagblat 23.2.1934
Prager Tagblat 4.3.1934

Súťaž vyhralo družstvo OMBC, druhé však skončilo družstvo Košice I. (Dr. Sípos, Haas,Löwinger,Vajda) a tak získalo titul majstra Československa. Ďalšie poradie bolo Moravská Ostrava (Borák, Abrahamer, Ruzicska, Hofer), IV. Praha (Anita Heim, Stein, Gerst, Stern, Glaser, Eisler). Čestnu cenu čs. sväzu získalo družstvo Trenčína((Dr. Smetana, B. Feldmar Lilly, Bernstein, Bock, dr. Szoldné).

1935

V roku 1935 sa súťaž stala natoľko zaujímavou a prestížnou, že maďarskí hráči venovali príprave na súťaž veľkú pozornosť a zväz účasť dokonca finančne podporoval, čo bola v tých časoch rarita. Maďarom sa to aj oplatilo, opäť súťaž vyhrali (družstvo Unió Lawn Tennis Club ) pred Rakúšanmi. Majstrovstvá Československa vyhralo družstvo Brno I v zložení Tugendhat (možno majiteľ – možno menovec – vily Tugendhat, v ktorej se delilo Československo), Teller, Erbsen, Redlich, Jollesch pred Moravskou Ostravou a druhým košickým družstvom.

Bridge Revue1934-1935, číslo 3
Brněnští mistři na turnaji v Píšťanech (Ing. Karel Adler, František Joleš, dr. Ervín Langer, Herman Spitzer, René Goldschmied, Fritz Redlich, ing. Tugendhat, Gerhart Stockach, Helmut Fuchs)

1936

V roku 1936 sa šnúra maďarských víťazstiev k nemalému maďarskému smútku pretrhla. Vyhralo prvé viedenské družstvo pred pražským družstvom Stein a kombinovaným maďarským družstvom. Zmena v roku 1936 ako by signalizovala zásadnú zmenu v roku 1937.

Bridge Revue 1936, číslo 1

1937

V tomto ročníku 1937 si košické prvé družstvo zopakovalo svoje prvenstvo z majstrovstiev ČSR z roku 1934 pred brnenským a pražským družstvom. Košice hrali v zložení dr. Burger, Haas, Kircz, Löwinger dr. Reisz a dr. Sípos. Avšak víťazom Tatranského pohára sa stalo pražské družstvo First International Bridge Club, unavení Košičania skončili na druhom mieste. Takto tatranský pohár konečne opanovali domáce družstvá – i keď na druhej strane zahraničná účasť bola trochu slabšia ako obyčajne – aj tak šlo o hodnotný výsledok.

Osud tatranského pohára v ďalších ročníkoch nie je známy, ale pravdepodobne ho stretol rovnaký osud ako piešťanskú súťaž.

Nechme o roce 1937 mluvit také dobovou reportáž z Neues Tagblatt ze 7.3.1937, kde se píše (jedná se o volný překlad z německého jazyka)

Mezinárodní bridžový turnaj ve Starém Smokovci měl skvělý společenský a sportovní průběh.
Smokovec nabídl mimořádnou sezónu pro zimní sporty, výjimečné sněhové podmínky, slunečné dny a také řadu velmi dobře navštívených a připravených společenských akcí (bridžový ples) a stal se místem setkávání mnoha místních i zahraničních návštěvníků, všichni byli nadšeni malebností Tater a různými možnostmi, které Smokovec nabízí. Bridžový turnaj zahájili svými projevy generální ředitel Zahler (Košice) a ředitel turnaje šéfredaktor Kotek (Ústí nad Labem). Hrála se řada silně obsazených soutěží.

Státní šampionát nabídl napínavý průběh, kdy tým z Košic zvítězil až v napínavém finálovém zápase, který se vlastně rozhodoval až v posledních rozdáních, před Brnem a Prahou (předchozím mistrem republiky).

Turnaje o Tatranský pohár se zúčastnilo 12 týmů, včetně vídeňského týmu s Dr. Sternem, Jellinkem a Blühdornem z týmu mistra Evropy, vídeňského ženského týmu, který je v současné době mistrem světa žen a vynikajících budapešťských týmů, tým Bielitzera (?) a silné domácí týmy.
Vítězem se stala Praha (FIBC) před Košicemi a Českým Těšínem. Pro hráče Českého Těšína (Ing. Herz. Althoff, Grünpeter, Goldstein a paní Mandlová) je třetí místo v této těžké konkurenci velkým úspěchem,
svou stabilní a promyšlenou hrou dokázali, že jsou hodni nejlepších týmů. Pohár Dr. Kemenyho získaly Košice jako nejlepší slovenský tým.

Ve svazovém turnaji (pravděpodobně něco jako finále B nebo consolation, moje poznámka) obsadila Budapešť první místo před Bratislavou. Vídeňanky se podle očekávání staly nejlepším ženským týmem.

Na závěrečném velkém banketu na oslavu vítězství promluvily vídeňské, budapešťské a četné domácí osobnosti, které zdůrazňovaly sjednocující účinek bridžového sportu.

Prezidentu Dr. Benešovi a předsedovi vlády Dr. Hodžovi byly zaslány pozdravné telegramy.

V průběhu turnaje se konala valná hromada Československého bridžového svazu pod vedením generálního ředitele Ernst Zahlera. Po přednesení různých zpráv, mezi nimiž zaujala zejména zpráva o turnaji od kapitána svazu Steina (Praha), proběhly nové volby, které potvrdily dosavadní představenstvo. Ing. Herz (Český Těšín) byl zvolen místopředsedou za Slezsko a Dr. Friemel (Frývaldov) je opět zástupcem za Slezska v rozšířeném výboru. Příští valná hromada se bude opět konat ve Starém Smokovci u příležitosti březnového turnaje příští rok.

1938

Podobně jako u píšťanského turnaje, se mi podařilo dohledat, že se turnaje hrály ještě i v roce 1938

Podařilo se mi najít následující reportáž v novinách Karpaten Post ze dne 12.3.1938 (jedná se opět o volný překlad z německého jazyka)

Mezinárodní bridžový turnaj ve Starém Smokovci
Praha je mistrem republiky, Bratislava vyhrává Tatranský pohár – Mimořádně velká účast.

Pětidenní mezinárodní turnaje Československého bridžového svazu v hotelu Grand, konané ve vydatně zasněžené zimní krajině Tater ve Starém Smokovci, přinesly bridžově sportovní senzace. V hotelu Grand se konaly mezinárodní turnaje Československého bridžového svazu, které se těšily mimořádnému ohlasu.
Zápasů se zúčastnilo 120 hráčů z Rakouska, Maďarska a naší republiky a více než 300 diváků sledovalo s velkým zájmem vyhecované zápasy.

Mistrem republiky se stal tým FIBC Praha (kapitán Karl Stein), druhé byly Košice, 3. Ústí nad Labem, 4. Bratislava. V ženách zvítězil Volkswirtschaftliche Klub Bratislava (kapitánka paní Brüllová).

Nejzajímavější zápasy se odehrály o Tatranský pohár. V předkole měl Fekez-Budapest výraznou převahu, když získal 41 vítězných bodů.
Druhé místo obsadil MKZ Budapešť (30), třetí Stadtklub Wien (29), čtvrté Trenčín (26) a páté tým Margarethen Wien (25).
Kromě výše uvedených týmů se o Tatranský pohár utkaly týmy z Prahy, Košic, Ústí nad Labem, Bratislavy a Bratislava Ladies. Turnaj byl otevřený až do posledního kola. Z tabulky vyplývá, že rozdíly v pořadí byly jen velmi malé. Největším překvapením bylo, že vítězem poháru se stal tým Volkswirtschaftlicher Klub Bratislava, který v národním šampionátu ztratil hodně bodů. (23 vítězných bodů, Mp. +242 -206)

  1. Volkswirtschaftlicher Klub Bratislava
  2. FIBC Praha,
  3. Ústí nad Labem,
  4. Fekez Budapešť,
  5. Stadtklub Wien.

V rámci slovenského mistrovství se každoročně uděluje pohár Dr. Keményho nejlepšímu týmu ze Slovenska, tentokrát ho získal Trenčín.
V turnaji dvojic, kterého se zúčastnilo 22 párů, se na lince NS umístil 1. Dr. Burger – Kirz z Košic, 2. Hahn-Lins z Českého Těšína.

Předávání cen bylo společenskou událostí. Během banketu v Grand hotelu generální ředitel Ernst Zahler přednesl slavnostní projev, v němž vyzdvihl význam tatranských turnajů pro bridžový sport. Za Rakousko hovořil Prof. Zerner, za Maďarsko Dr. Stefan Hernad, za Tatranský bridžový klub Dr. Zoltan Urje a zástupce tisku Dr. Wilhelm Kemeny. Jménem vedení lázní pozdravil hosty ředitel Artur Polnisch.

Ve Starém Smokovci se také konala valná hromada Československého bridžového svazu. Výsledkem volby představenstva bylo: B. Rieger byl potvrzen ve funkci prezidenta, místopředsedou byl potvrzen gen.dir. Ernst Zahler. „Federace bridžových novinářů ve střední Evropě“, založená ve Starém Smokovci, zvolila prezidentem Karla Steina z Prahy, Dr. Wilhelm Kemeny-(?), Dr. Edgar Witman – Vídeň a Lorant Ladanni-Budapest jako viceprezidenty.

Zajímavý je i následující článek, kde jsou zváni hráči k účasti a ze kterých jsou vidět i podmínky:

Neues Tagblatt 23.2.1938

50% sleva na dráhu, 33% sleva na tatranskou električku a ceny hotelu mezi 50-55 Kč.

V roce 1939, nedlouho po tradičním termínu turnaje, pochodovala v Praze německá vojska, na Slovensku vznikl Slovenský štát a Košice již delší dobu patřily pod Maďarsko. Troufám si proto říci bez jakýchkoliv potvrzovacích podkladů, že se turnaj v tomto roce již nekonal.

Podklady